Alapítványunkról

A Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítványt 1991. március 1-i hatállyal alapította a Pesthidegkúti Ófalui Plébánia Képviselő testülete.

Alapítványunk elsődleges célja és tevékenysége a Pesthidegkút területén élt és élő német nemzetiség hagyományainak, kulturális értékeinek megóvása. Ennek érdekében igyekszünk helyi rendezvények, összejövetelek által a német nemzetiség összetartását erősíteni, folyamatos kapcsolatot fenntartani a Pesthidegkút testvérvárosában, Mosbach-ban működő “Heimatverein Pesthidegkut” (Hidegkúti Szülőföld Egyesület) partner társadalmi szervezettel. Igyekszünk együttműködni a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával, a Fővárosi Német Önkormányzattal, illetve a Budapest Főváros II. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzattal. Ezen intézmények korábban támogatták az Alapítványunkat, de forráshiány miatt ezen támogatási lehetőségek megszűntek.

A hagyományok megőrzése és a kapcsolattartás érdekében mind szervezésben, mind anyagilag igyekeztünk támogatni a Mosbach-ban vagy Pesthidegkúton megrendezett közös (német-magyar) eseményeket (találkozókat, ünnepségeket, megemlékezéseket).

Alapítványunk (saját hozzájárulással, illetve támogatók bevonásával) igyekszik támogatni a 1028 Bp., Gazda u. 20. szám alatti – a II.ker. Német Kisebbségi Önkormányzat tulajdonában álló – Német Közösségi és Tájház rendeltetésszerű hasznosítását, főleg kulturális események megszervezésével.

Jelentős esemény volt, hogy 2006. januárjában a Fővárosi Bíróság közhasznú szervezetté minősítette Alapítványunknak.

Alapítványunk múltja Pesthidegkút története Egyházi kapcsolatok